Cuvintele sunt universuri si daca ne ridicam sau ne prabusim prin intermediul lor este intotdeauna alegerea noastra.
A numi ceva inseamna a-i afirma existenta si a-i invoca prezenta. De aceea mentalitatea magica interzice oamenilor sa pomeneasca pe sleau obiecte si fiinte primejdioase.
Taranii din Apuseni nu risca nici in vremurile noastre sa spuna ursului din padure altfel decat Mos Martin. Iar pe nesocotitul adversar al lui Dumnezeu nu se incumeta sa-l numeasca direct, ci il poreclesc Necuratul, Duca-se pe pustii, Bata-l crucea, Nefartatul...
Psihologia contemporana a descoperit ca vorbele declanseaza efecte biochimice si reactii fiziologice care produc satisfactie profunda sau adevarate dezastre launtrice.
O adresare violenta sau rautacioasa creste dramatic presiunea sanguina a interlocutorului, ritmul respiratiei si tensiunea lui musculara, in timp ce cuvintele afectuoase il relaxeaza si il imbujoreaza de fericire. Revelatia unui asemenea impact ne motiveaza sa urcam pe o noua treapta de responsabilitate. Mai ales ca primii care asculta suntem... noi insine.
Manevrate gresit, propriile vorbe, rostite sau doar gandite, ni se intorc impotriva. Ca armele recrutilor stangaci care se impusca singuri in picior.
In limba romana cuvintele capabile sa induca stari negative sunt de trei ori mai numeroase decat cele care descriu sentimente pozitive. Pentru specialisti faptul ramane o simpla constatare. Dar pentru cei hotarati sa-si transforme din temelii felul in care gandesc, simt si actioneaza, acest raport statistic inseamna o provocare la intreita luciditate.
Un impuls de a inlocui obisnuitele afirmatii toxice cu unele pline de energie, optimiste, binefacatoare. Vrei ca vorbele tale sa devina o parte a practicii spirituale cotidiene? Pentru a dezvolta vigilenta care-ti identifica automatismele si formularile negative ai, intr-adevar, nevoie de antrenament. Dar poti incepe ceva important chiar acum - sa spui din tot sufletul "multumesc".
Indrazneste sa repeti in gand. "Multumesc".
E un cuvant care descatuseaza instantaneu energia recunostintei. Nu prea gasesti motive de gratitudine? Daca privesti atent, descoperi insa o sumedenie. Oricat de marunte ar parea, merita cu prisosinta sa te inclini sufleteste in fata lor si sa spui din nou si din nou "multumesc".
Nimic din ceea ce primesti nu ti se cuvine pur si simplu. Fiecare gura de aer pe care o respiri este un privilegiu divin, o coplesitoare dovada de dragoste.
Universul iti intinde toate mainile si toate darurile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu