Poarta de intrare pe continentul african, Tunisia, a fost in ceasta toamna locul unde am ales sa ne petrecem vacanta acestui an.
Am petrecut 2 saptamani frumoase si linistite .Intr-un cuvant, o vacanta de vis ! O vacanta in care am reusit sa ne odihnim sa ne relaxam, dupa doi ani de munca, doi ani de necazuri si sacrificii ,de stress cotidian si criza economica… Incearca sa-ti imaginezi o destinatie perfecta! Toate motivele la care te-ai putea gandi le intalnesti in Tunisia.Hoteluri si piscine -adevarate capodopere de arta. Vestigii arheologice impresionante. Naturalete. Mancare excelenta. Piete bogate. Aparte de regiunea in care este asezata, Tunisia si oamenii ei desfid regulile. Visele de glorie ale cuceritorilor de lumi au ravnit Tunisia cu partea ei de Mediterana . Din vechime se poate spune ca turismul a prins in jurul sau, cele mai temeinice radacini.Cruciati medievali sau pelerini din toate vremurile au strabatut-o de la nord la sud si de la rasarit la apus, aducand la intoarcere, in locurile de bastina, povesti ispititoare cu nomazi alchimisti si magi iscusiti, cu crestini si pagani, cu fapte de vitejie si gesturi de intelepciune ale dervisilor musulmani!
Tunisia de-a lungul timpurilor a fost martora a trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor sau in final, francezilor. Am savurat linistea serilor calde de la Sidi Bou Said am trait aventura in oazele Saharei, am mangaiat ochii camilelor, si ne-am scaldat in soarele African. Cruciati medievali sau pelerini din toate vremurile au strabatut-o de la nord la sud si de la rasarit la apus, aducand la intoarcere, in locurile de bastina, povesti ispititoare cu nomazi alchimisti si magi iscusiti, cu crestini si pagani, cu fapte de vitejie si gesturi de intelepciune ale dervisilor musulmani! Ne-am ratacit pasii prin intortocheatele ulite ale medinelor pline de comercianti, am vizitat Ribat-urile ( fortificatii, construite de-a lungul frontierei in timpul primilor ani ai cuceririi musulmane din Africa de Nord) si locuri unde au salasuit cavalerii templieri. Ne-am recules la mausoleul lui Habib Bourguiba fondator, şi primul preşedinte al RepubliciiTunisia,parintele spiritual al Tunisiei moderne. Am fost coplesiti in fata moscheilor impresionante. Am vizitat marea moschee de la Kairouan care in lumea islamica este al patrulea oras sfant ca imporatanta dupa Mecca, Medina si Ierusalim, chiar in ziua de Aid (sau Bairam ) -adica ziua cand a luat sfarsit Ramadan-ul.
Am coborat spre sudul Tunisiei catre poarta Saharei!Am trecut aproape imperceptibil de la zona verde a plantatiilor de maslini,la zona arida a muntilor si depresiunii ce coboara aproape insezizabil catre Sahara.Lume a oazelor, a asezarilor berbere, si a dunelor gigant – desertul ofera aventura si magie, toate fara a fi nevoit sa renunti la confort. Am savurat din prima pana in ultima zi, parfumul Tunisiei, parfumul acela unic de floare de portocal ,iasomie si tutun cu aroma de ambra sau mar, mireasma smirnei de la Mecca si briza Mediteranei! Parfumul plin al maslinelor ce asteptau sa fie culese, al curmalelor si smochinelor coapte, aroma fructelor de cactus si a ceaiului de menta verde.
Am fost numai noi doi si farmecul unic al acestui taram, si al acestui popor ospitalier si cald. Prietenia calda si sincera a tunisienilor o traiesti din plin atat in marile orase,dar chiar si in cele mai departate sate, unde vei fi bine primit mereu cu un zambet cald si sincer. Oamenii sunt cea mai de pret valoare a Tunisiei. Sunt veseli si incantatori. Un amestec uimitor de culturi in care ospitalitatea este un rafinament.
Am trait unul din basmele celor 1001 de nopti, si pentru ca, am regasit acolo dupa mai bine de 9 ani, printr-o minune comori ale sufletului meu, prieteni dragi, oameni carora le datorez enorm, iar unuia dintre ei ii datorez chiar viata.
O data in viata, macar, incercati sa vedeti Tunisia !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu