17 iunie 2011

BUNELE MANIERE - Episodul 7. CUM SA NE ADRESAM ?

CUI SI CAND PUTEM SPUNE „ TU „ ?
Poate nu este un alt moment in viata noastra mai drag ca cel al primului „ tu „ rostit de prima noastra iubire. „ Tu „ si „ dumneavoastra „ poate fi frontiera dintre o simpla cunostinta si o calda prietenie. Din totdeauna codul bunelor maniere a delimitat granita dintre „ tu „ si „ dumneavoastra „. Prima regula : tutuirea nu se face decat cand esti sigur ca este bine venita. A doua : tutuirea se face de catre cel mai in varsta , de catre superior si de catre doamna - domnului. La varste apropiate , la cei din medii sociale asemanatoare , cu acelasi grad de cultura este chiar ridicol sa spunem mereu „ dumneavoastra „. Dar cred ca nu vom putea niciodata sa spunem cu nonsalanta „ tu „ batrinului medic care ne-a operat sau profesorului mult mai in varsta care ne-a fost diriginte , chiar daca am termanat o facultate si am devenit colegi de cancelarie.
Insa ce ne facem cu cei care ne interpeleaza , in magazine in special , cu nepermisul , tu. Auzim adesea cu mare neplacere cum ni se spune : „Cate salate vrei ? Asta este marfa , nu o fac eu , o vrei sau nu ? ;Cobori ? „
Si pentru astfel de persoane exista o solutie eficienta. Incercati sa prelungati putin discutia si , cu un aer foarte natural , sa va adresati persoanei in cauza cu Dumneavoastra la sfirsitul micului „ scketch „ - apasand mereu pe cuvantul Dumneavostra veti obtine in mod sigur efectul dorit , daca nu vi se raspunde chiar cu Dumneavoastra macar veti fi tratat cu un Dumneata.
In mod gresit se crede ca dansul , dansa , dansii sunt pronume de politete iar el , ea , ei sunt forme ireverentioase. Se va spune : „ Am vorbit cu domnul director. El mi-a spus sa revin „ si nu „ Dansul mi-a spus sa revin „.
Regina Angliei a facut o vizita in Romania. „ Ea era insotita de ... „ si nu „ Dansa era insotita de ... „.
Azi nu se mai spune parintilor „ dumneata „ , ci li se spune chiar pe numele mic , in loc de mama , tata. In multe familii , copii se adreseaza simplu : Sanda , Andrei. Daca atmosfera este destinsa si calma , daca relatiile se bazeaza pe respect si afectiune profunda , totul este O.K. Nu este cazul sa ne formalizam si sa consideram familia respectiva prost crescuta.
Soacrelor si socrilor ne putem adresa cu mama si tata. Si lor le putem spune , daca sunt de acord , pe numele mic - Rodica , Florin. 
In unele cazuri nu se depaseste bariera lui Dumneavoastra. In acest caz ne putem adresa cu Doamna Silvia , Domnule Andrei. Daca nu le convine nici una din formule recomandati-le zimbind : vezi Codul manierelor elegante , pagina 24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts