11 iunie 2011

BUNELE MANIERE - Episodul 6. - PREZENTAREA - POARTA VIETII SOCIALE

PREZENTAREA IN SITUATIA IN CARE OASPETII STAU PE SCAUNE
Cine se va ridica si cine va sta jos ?
Prima regula : un barbat se ridica intotdeauna cand ii este prezentata o persoana. Singura exceptie o constituie infirmii sau bolnavii.
A doua regula : o femeie ramane pe scaun. Aceasta regula poate avea insa derogari. Daca este vorba despre o tanara , ea trebuie sa se ridice cand e prezentata unei doamne sau unui domn cu mult mai in varsta. In general , cand se fac prezentarile sau in cadrul unor discutii , tinerii nu vor sta jos in prezenta persoanelor mai in varsta. Daca este vorba despre un batrin este politicos , dar nu indispensabil , ca si femeile sa se ridice. Daca este vorba despre o doamna in varsta , se va ridica in picioare toata asistenta. Si aici este vorba de tact. Este mai bine sa te ridici in picioare decat sa uiti sa o faci atunci cand situatia o cere.
CUM SA TE PREZINTI SINGUR ?
Multa vreme unica modalitate corecta de a face prezentarile in societate a fost aceea in care intervenea o terta persoana. Astazi , a te prezenta singur - in viata sociala , particulara sau profesionala - nu mai e o indrazneala sau o impertinenta. Autoprezentarea se face de obicei cand numarul de musafiri e prea mare sau , pur si simplu , cand cineva a uitat sa va prezinte. De asemenea , un delegat la un congres trebuie sa se prezinte el insusi vecinilor sai de masa sau de reuniune. Preocuparile comune sunt un motiv in plus pentru a se recurge la o astfel de prezentare.
In acest context , bunele maniere cer ca intr-o societate un domn mai in varsta sa se autoprezinte unuia mai tanar. In schimb , o doamna va evita sa se prezinte singura unui barbat , se va prezenta acesta. Ca sa evite o situatie penibila - o tacere prelungita - se poate prezenta si un tanar unui domn mai in varsta sau unei doamne cu conditia sa nu intinda el primul mana.
In viata profesionala ca si in cea publica autoprezentarea se impune intr-o multime de situatii. Cand intri intr-un birou unde esti necunoscut , cand intri intr-o intreprindere ca reprezentant al unei firme trebuie sa te prezinti directorului sau celui cu care urmeaza sa discuti. Daca o antecamera - secretariat va desparte de persoana pe care urmeaza sa o intalniti , ii puteti transmite o carte de vizita dupa ce v-ati prezentat secretarei.
Alta situatie tipica : Chiar daca persoana care se autoprezinta nu este prea agreabila , nu aveti dreptul sa-i intoarceti spatele. Femeile au mai multa libertate de alegere. Asa ca nu trebuie sa va surprinda faptul ca - aparent fara nici un motiv - o femeie va evita sa raspunda incercarii dumneavoastra de a o contacta. In nici un caz nu vom refuza sa ne prezentam , si nici nu ne vom da un nume fals. Lumea e mica si o intilnire ulterioara este oricand posibila !
Desi nu trebuie sa va autointitulati „ doamna „ , exista situatii cand prezentindu-va - la telefon , de pilda - acest lucru este necesar. Asa ca veti spune : „ Va telefoneaza doamna X , din partea doamnei Z. „
Cum ne autoprezentam ? Aproape ca in prezentarea facuta de un tert. Un barbat va spune : „ Permiteti-mi sa ma prezint, Mihai Grigorovici „. Daca este deosebit de curtenitor va adauga o fraza de genul : „ Ma scuzati ca trebuie sa ma prezint dar , acum gazda este foarte ocupata imi permit sa o fac singur „ sau altceva asemanator , in functie de imprejurari.
Daca intram intr-un birou vom spune : „ Sunt inginerul Horia Nicolaescu si doresc sa vorbesc cu domnul ... „. In rest , regulile cunoscute raman valabile : cel mai tanar se prezinta celui mai in varsta , inferiorul - superiorului , domnul, doamnei. In viata publica exista si exceptii - un vizitator mai in varsta se prezinta directorului care este uneori mai tanar.
Cand te prezinti singur trebuie sa fii foarte atent la enuntarea titlurilor si sa te hotarasti la unul dintre ele : un grad universitar , un grad militar , o profesie - si atat. Va cistiga enorm in ochii tuturor cel care se prezinta simplu - „ inginerul X „ sau „ profesorul Y „ si despre care aflam ulterior ca a sustinut un doctorat stralucit si ca este membru corespondent al Academiei Romane. Cel mai elegant mod de prezentare ramane totusi cel in care iti spui doar numele. Dar atentie : intai prenumele - Maria Popescu si nu Popescu Maria ca la scoala.  (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts