07 iunie 2011

BUNELE MANIERE - SALUTUL VERBAL. STRANGEREA MAINII. SARUTATUL MAINII.

Se pune intrebarea daca trebuie sa adaugam la gesturile descrise in articolul anterior o formula de salut. De la caz la caz , da. Oricum , ea este dictata mai intai de obiceiul pamantului si apoi de imprejurarile momentului. De pilda , exista persoane pe care le cunoastem din vedere si carora timp de decenii le adresam un salut prin inclinarea capului , fara sa pronuntam nici un cuvant. Daca inatalnim rude , prieteni , sau cunostinte apropiate , vom schimba un „ Buna ziua!” chiar daca nu ne oprim pentru o conversatie. In schimb , daca inatalnim alte persoane , formula obisnuita va fi „ Buna ziua! „ sau „ Buna seara! „ la care adaugam obligatoriu „ Doamna „ sau „ Domnule „. Nu este insa necesar sa spunem numele persoanei pe care o inatalnim. Astfel , nu trebuie spus in nici un caz :
„ Buna ziua domnule Popescu! „. Interlocutorul dumneavoastra isi stie foarte bine numele si nu tine , poate , sa-l stie toata strada. Situatia se schimba daca este vorba despre un director al unei mari uzine sau despre un ofiter. Acestia se pot adresa subalternilor pronuntindu-le numele. Acesta va echivala cu un compliment.
Daca cei intalniti sunt un domn si o doamna este bine sa spunem mai intai „ Buna ziua doamna! „ si apoi „ Buna  ziua domnule! „ chiar daca este vorba despre o necunoscuta. Veti evita formulele de tipul : „ Hello! „ sau „ Ciao! „ sau „ Adio! „ permise doar adolescentilor.
Cand ne despartim de cineva , formulele de salut sunt :
„ La revedere! „ , „ Buna seara! „,” Noapte buna! „ .
Strangerea mainii se practica mai ales cand cele doua persoane care se intalnesc urmeaza sa se opreasca si sa stea putin de vorba. Este o forma de salut care dateaza din antichitate si care este incarcata de un simbolism profund. Sa saluti pe cineva strangandu-i mana este
un semn de mare stima. In acest caz , regulile sunt inverse : cel care intinde mana primul este doamna , persoana mai in varsta sau superiorul. Tot persoanei de rang superior ii revine initiativa formulei de salut. Se intimpla ca din graba sau din necunoasterea acestei reguli , tanarul sa fie primul care intinde mana.
Sa o refuzi este , in aceasta situatie , un afront pe care n-ai dreptul sa i-l faci , decat in ultima instanta. Cel mai ocupat dintre oamenii de stat nu trebuie sa refuze sa stranga mana celui mai pisalog dintre solicitanti. Sa fie stabilit deci , ca sa refuzi o mana intinsa este o sanctiune de o gravitate exceptionala.
Se intelege ca pentru a strange mana cuiva , scoti palaria sau te inclini putin si-ti privesti interlocutorul in fata. Un barbat se va ridica pentru a strange mana cuiva. Doamnele nu trebuie sa se ridice decat pentru a da mana unei persoane mai in varsta sau pe care vor s-o onoreze in mod special. Se spune , pe drept cuvant ca modul in care strangi mana celuilalt iti dezvaluie firea. Sa evitam deci sa avem o mana moale sau una care o zdrobeste pe a celuilalt. Ne vom feri , de asemenea , sa apucam doar virful degetelor. O mana , este o mana , iar o strangere de mana o strangere de mana. Cum exista destule persoane superstitioase , se va evita strangerea mainii pe deasuprea alteia , in cruce. De altfel , gestul este total lipsit de eleganta. Este mai simplu sa urmam ordinea fireasca a prioritatilor : doamnele intre ele , doamnele si domnii , domnii intre ei. Mana pe care o strangem este in mod traditional dreapta. 
Uzanta dateaza din timpurile cand in mana dreapta tineai o arma , iar cand intindeai mana goala insemna ca doreai pace. Anumite asociatii sau comunitati , de exemplu cercetasii ( scouts ) isi strang mana stanga. Strangerea mainii poate insemna si altceva decat salutul. Se strange mana si pentru a marca incheierea unei afaceri , pentru a sublinia condoleantele , felicitarile , o rugaminte , o multumire sau o scuza. Este un semn de camaraderie , de prietenie sau de dragoste.
Cum procedam cand purtam manusi ? Pe strada barbatul isi scoate manusa din mana dreapta pentru a strange mana unei femei , chiar daca aceasta poarta manusi. Femeile isi scot manusile cand ajung la locul unei intilniri stabilite , dar daca aceasta este intamplatoare , le pot pastra cu riscul de a face un lucru neelegant. Exista o exceptie care este dictata de bunul simt. Este vorba de manusile lungi care se poarta la toaletele de seara. Pentru ca sunt foarte greu de scos , si sunt asortate la rochie se pot pastra toata seara. Manusile nu se tin pe mana in restaurant , in salile de teatru , concert sau expozitii decat daca sunt de tipul celor de mai sus. Intr-o biserica protestanta , manusile se pot tine pe mana dar intr-o biserica ortodoxa , sau intr-una catolica unde se face semnul crucii la intrare dupa ce ti-ai inmuiat degetele in apa sfintita este firesc sa le scoti.
 Cand au rol de protectie , manusile se tin pe mana - in calatorie , sau in multe discipline sportive.
Ce trebuie sa stim despre sarutatul mainii ? Este vorba , dupa cum se spune , despre un obicei vechi si demodat sau , dimpotriva , despre un act de suprema politete , apanaj al barbatilor bine crescuti ? In general , numai femeilor respectabile li se saruta mana , dar , nu in aer liber sau pe strada , ci numai in casa. Sarutatul mainii pe o manusa , sau peste masa este o gafa. M-a amuzat copios o scena vazuta pe malul marii cand am surprins o intilnire intre o doamna si un baietel crescut exagerat de bine de catre bunici : doamnei i s-a sarutat mana , ambii fiind in costume de baie , si in plus , baietelul avind pe cap o imensa palarie de paie legata sub barbie!
Cum se saruta mana ? Doamna intinde mana spre domnul care o saluta ; domnul se apleaca usor pentru a o atinge cu buzele sau a se preface ca o atinge.
Este larg raspandit obiceiul ca doua persoane care se intalnesc sa se sarute pe ambiii obraji. In plina strada acest lucru nu lasa o impresie buna dar la gara sau la aeroport nu socheaza pe nimeni.
Exista printre cei care cititi aceste sfaturi,  un numar mare de indragostiti. Ei se intreaba desigur daca pot sa se sarute sau sa se imbratiseze pe strada. Suntem obligati , nu fara regret , sa fim categorici si sa-i dezamagim. Din punct de vedere al bunei cuviinte , sarutul si imbratisarea sunt interzise in public. Un film celebru se intitula „ Indragostitii sunt singuri pe lume „. Din pacate nu este adevarat. Caci daca se intimpla ca ei sa se simta singuri , lumea este prezenta in jurul lor , curioasa , ironica si barfitoare...
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts