05 decembrie 2009

Trandafirul.......


Trandafirul este considerat a fi cel mai expresiv simbol al iubirii, exprimand toate posibilele nuante pe care le poate lua sentimentul de dragoste: pasiune, suferinta, gelozie, etc.Demult, in Italia, trandafirul era “floarea cererilor in casatorie”. In acelasi timp, trandafirul mai inseamna si iubire tragica, despartire. In Antichitate trandafirul era floarea funerara a femeilor. Pe mormintele sotiilor, romanii asezau flori zdrobite, simbol al inimii indurerate.
Datorita spinilor sai, trandafirul a devenit un simbol al patimilor lui Iisus, astfel ca trandafirul rosu semnifica martiriul. 

Printre alte numeroase simboluri ale trandafirului, mai exista o semnificatie destul de ciudata: confidentialitate, secret sau tacere, care dateaza din epoca romana si care isi trage insemnatatea din evenimente reale, cum ar fi banchetele romane, care erau un bun pretext pentru intruniri politice cu caracter secret si unde se puneau la cale aliante si comploturi. La aceste banchete, trandafirul juca un rol important: petale de trandafir erau raspandite peste tot, in havuzuri curgea apa de roze si toti invitatii se impodobeau cu trandafiri. maiExistau camere secrete pentru intruniri politice care erau si ele pline de roze. Tot ce se discuta aici avea un caracter confidential, de unde sintagma “sub rosa” (sub trandafiri), cu inteles de TAINA.

Popular Posts