Cuvintele sunt vocea inimii.
Confucius

16 April 2014

Impresii de calatorie si nu numai !...

(episodul 2)

 Mi-am incarcat bagajele in masina, am pornit motorul si mi-am aprins o mult dorita tigara… Deh! Masina  a fost in repaus 3 saptamani si batranica avea nevoie de incalzire… Imi arunc ochii in jur si am avut senzatia ca mi s-au aburit sau chiar murdarit lentilele ochelarilor. Masina mea era plina de praf naclait cu ceva apa din ploaia care tocmai incepuse… Ma uit in jur, mai toate masinile la fel. Aha! – zic,  iar norul saharian.. Pe naiba! Era praful autohton, pur romanesc… Stapanul atotputernic al mediului inconjurator, al plamanilor si ochilor nostri, cel putin in Bucuresti, garantez.
Trag inca un fum din tigara, si reiau intoarcerea mea  in trecutul nu prea indepartat.

Florida, este un stat foarte aglomerat , in speta marile orase, Miami, Orlando,Naples, Key West,Tampa, etc. cu suburbiile aferente in care bantuie o populatie cu preponderenta  latino-americana (apropo, daca nu stii trei vorbe macar in spaniola, de multe ori esti pierdut…). Turisti, localnici toti la un loc  alearga in sus si in jos cu masinile. Milioane de masini ce vajaie pe increngatura  de strazi, autostrazi, sosele suspendate , sosele de viteza, „macrameuri” din beton, cum bine le-a definit o buna prietena. O vanzoleala nebuna fara de odihna, zi si noapte. Dar nu ai sa vezi praf! Nu ai sa vezi o hartie aruncata pe marginea drumului sau un chistoc de tigara pe langa borduri – in cazul in care ar fi vreun trotoar prin zona... Nu neg ca sunt cartiere in care este cam murdar, dar cand zic asta, ma refer la cartierele sarace, dar pana si acolo  exista o ordine, o disciplina. Deh, fiecare oras are Ferentari-ul lui, nu?!
Ei bine una peste alta nu exista praf, nu exista gunoi! Toate masinile arata ca iesite din spalatorii, curate si stralucitoare. Chiar si rablele saracacioase ale cubanezilor arata bine.
Ma intorc  la masina mea si o privesc cu mila. Balana mea (ca e alba)  spalata si curatata inainte de plecare arata acum ca un soarece murat....Spal parbrizul si luneta, si ma pun in miscare.
Ies din parcare, nesperat de repede si ma asez la drum catre Bucuresti. Pe DN 1 nebunia de duminica seara. Toata lumea se intoarce din weekend.
 Incalec banda doi, setez viteza legala si la drum fata... Prin orasul Otopeni, sunt o gramada de indicatoare care te anunta ca viteza admisa este de 70 km/h.. Viteza cu care ma deplasam eu (Ei, da, si voi acum, aveam 75, recunosc, dar e legal!)
Din spate un mare Jeep faruri, flash-uri, aproape ca mi se lipeste de bara din spate  si incepe sa claxoneze.... Ce era sa fac, am semnalizat, si m-am dat din calea nebunului...
Imi continui drumul batraneste pe banda unu, dar nici aici nu scap, un microbuz si un Logan mai , mai sa ma arunce pe trotuar, depasindu-ma cu niste viteze demne de circuitul de la Daytona....
Si iar imi amintesc cu strangere de inima, ca daca pe increngaturile alea de sosele din Florida aveai restrictie de viteza, apoi, toate acele milioane de masini rulau cu vitezea aia +/- 5 (mile), si punct... Iar daca era vreun curajos care voia el sa mearga ceva mai repede, fara sa te deranjeze, fara sa te apostrofeze, schimba banda si se ducea in legea lui....
Si iar vin si zic: americanii chiar sunt dusi rau... Au masini, au sosele, au infrastructura de vis, si habar n-au s-o foloseasca, vai de mama lor ...!

Popular Posts