15 iunie 2011

BUNELE MANIERE - Episodul 7. CUM SA NE ADRESAM ?

CUM SA NE ADRESAM UNEI ADUNARI
Formulele variaza. La o conferinta , va veti adresa cu un solemn „ Doamnelor si domnilor „ nu „ Doamnelor , domnisoarelor „si domnilor „ , cum auzim adesea. La o intilnire cu o echipa de baschet , de exemplu , veti spune „ Dragi prieteni „. La rostirea unui toast , veti incepe prin a va adresa celor mai importante persoane : „ Stimate domnule ministru , stimati oaspeti „. De asemenea in adunarile oficiale va veti adresa in primul rand personalitatilor , incepand cu cele mai marcante. Exista o ierarhie care trebuie respectata si acest protocol poate fi studiat la nevoie.
Tot mai multe persoane apar la TV. Intimidate de reflectoare , de camere de luat vederi acestea uita ca vorbesc pentru milioane de oameni. Putem oare sa acceptam cu simpatie alocutiunile pe care ni le baga pe gat persoane infatuate care nu stiu sa ne zimbeasca si nici sa ne spuna un elementar „ Buna seara „ sau „ buna ziua , stimati „ „ telespectatori „ ? Ca sa nu mai vorbim de grija pe care acestea ar trebui sa o aiba fata de ceea ce vor sa ne comunice , de tonul pe care trebuie sa-l adopte in general. 
De exemplu , oricit ar fi de suparat un deputat ar trebui sa faca un efort ca sa-si controleze nervii si sa se adreseze colegilor sai cu voce calma , fara strigate si invective. Arta oratoriei se invata , iar amatorismul va fi intotdeauna sanctionat de auditoriu. Si inca un amanunt. Nu vei fi niciodata ascultat cu atentie si respect daca apari in public intr-o tinuta neglijenta. Cei care te privesc pot crede ca ai petrecut noaptea intr-o bodega si nu ai mai avut timp sa treci pe acasa , sa faci un dus , sa te barbieresti si sa-ti pui o camasa curata si o cravata.

De asemenea nu este de bun gust , cum cred anumiti demnitari , sa te imbraci strident ( in culori tipatoare , sacouri de catifea ori stofe lucioase , sau si mai rau , imbracati ca niste ginerici in alb din cap pina in picioare ) , „ hainele tradeaza omul „.

Popular Posts