09 iunie 2011

BUNELE MANIERE - Episodul 6. - PREZENTAREA

  TACT SI TACTICA IN PREZENTARILE CORECTE

Sa incepem prin a aminti prioritatile salutului : tinerii , inferiorii si barbatii ii saluta pe cei mai in varsta , pe superiori si pe femei , care raspund la salut.
Remarcam mai inainte strinsa legatura intre aceasta regula si cea a prezentarii. In salut , ca si in prezentare , adica atunci cand se naste viata sociala si de fiecare data cand consolidezi , initiativa porneste de jos : superiorul este cel salutat , asa cum ii este si prezentat subalternul. Intr-o incapere se afla pentru scurt timp un domn si o doamna. Gazda intra si il prezinta pe domn doamnei , iar doamna intinde mana daca doreste , daca nu isi spune numai numele. Nici chiar fetele foarte tinere nu-si vor spune numai numele mic - Mimi , Fifi , Bebe , Coca , Anuta , Crenguta - ci vor rosti chiar ambele nume - Laura Ionescu. Aceeasi recomandare o facem si tinerilor domni , nu vor spune - Bogdan , Dan , Gabi , Puiu - ci numele intreg - Serban Iordanescu. Bineinteles , in acest domeniu , ca si in altele , exista unele motive care anuleaza regulile : nimeni nu va fi obligat , de exemplu , sa accepte salutul cuiva care a pierdut stima generala. La fel , ne vom feri , sa prezentam una alteia doua persoane despre care stim ca nu doresc sa se cunoasca.
Prezentarea marcheaza stabilirea unei legaturi intre doua persoane care , dintr-o data , inceteaza sa mai fie straine una pentru celalalta. Se cunosc , iar acest verb trebuie luat in sensul lui strict. Eticheta iti permite ca din acel moment sa poti sa-i vorbesti , sa-i faci o invitatie si sa-i adresezi un salut noii tale cunostinte. Este nepermis sa profiti de noua relatie in scopuri personale , sau sa devii familiar imediat. Daca neglijam aceste reguli , vom vedea cu tristete intrerupandu-se o relatie care ar fi putut sa devina utila sau ar fi putut sa se transforme intr-o prietenie.
Sa profitam de imprejurare pentru a clarifica problema familiaritatii , spunand pur si simplu ca ea este opusul politetii. Poti avea cu cineva o legatura de ordin spiritual, anume afinitate , opinii comune , dar nimic nu-ti permite sa devii familiar cu persoana respectiva. Nu vom intreba de pilda cum o duce cu banii sau in ce relatii se afla cu sotia , subiecte pe care le discuti numai cu familia. De asemenea , ne vom feri sa-i facem confidente , mai ales daca nu ne sunt cerute.
Cand este necesar sa prezinti o persoana alteia?
In cercurile restrinse , pentru ca este important ca toti membrii sa se cunoasca intre ei , mai ales daca obisnuiesc sa se vada frecvent. In schimb , la receptii sau la baluri nu este necesar si nici nu este posibil ca toti invitatii sa se cunoasca intre ei. Acestia insa trebuie sa-l cunoasca pe stapanul casei , pe sotia acestuia , pe invitatul de onoare si pe vecinii sai de masa. Este important deci sa fie prezentati. Sarcina aceasta ii revine gazdei sau persoanei desemnate sa faca prezentarile. In lipsa acesteia invitatii se vor prezenta unii altora , asa cum veti afla intr-un capitol ulterior.
Daca sunteti gazda si prezentarea cuiva vi se pare inoportuna , trebuie sa evitati aceasta situatie , procedand cu mult tact. Cand sunteti invitat iar gazda nu are timp sa va prezinte , faceti-o singur.
CATEVA EXCEPTII:
Foarte tanara domnisoara este prezentata unui domn in varsta si nu invers cu toate ca regula spune : barbatul este prezentat femeii. Dar in acest caz a trecut pe primul plan varsta.Inca o data tactul si bunele maniere hotarasc persoana care trebuie sa fie onorata.
Daca prezentam o personalitate politica sau publica , putem , in general , sa-i anuntam titlul si sa nu-i spunem numele. Se va spune de exemplu : „ Domnul director al fundatiei ...” , „ Domnule director , vi-l prezint pe doctorul X.” Daca e vorba despre o ceremonie in care se impune un protocol , va fi pronuntat numai numele persoanei pe care o prezentam. Intr-o
societate se va pronunta mai intai numele persoanei care intra si apoi numele persoanelor prezentate.
Cand imprejurarile o cer , aceasta ordine este inversata : daca in casa se afla o persoana care merita un respect deosebit , atunci ea va fi cea prezentata unor noi veniti. In acest caz ne vom exprima astfel : „ Va rog sa-mi permiteti , domnule X , sa v-o prezint pe doamna Y „.
Exceptand situatia in care un grup de oameni este prezentat unei persoane marcante sau invitatului de onoare , persoanele singure sunt prezentate cuplurilor si niciodata invers. Daca trebuie sa prezentam o persoana singura unui grup , renuntam la prezentarea membrilor acestuia. In prezenta unui bolnav , toate prioritatile se sterg si toate persoanele , oricare ar fi situatia si varsta lor , ii sunt prezentate.
Repetam , pentru a fi retinut , este prezentata , de regule , persoana care soseste : „ Mama , acesta este Horia , colegul despre care ti-am vorbit ! „ 
Construiti-va singuri situatii posibile , plecand de la acest model si aplicati cele invatate.
(va urma)

Popular Posts