18 ianuarie 2011

Zodiacul Prieteniei

    Prietenia cu Varsatorul

    Varsatorul cel umanist gaseste in prietenie una dintre modalitatile de a se simti implinit. De aceea, relatiile sale de prietenie reprezinta un aspect foarte important in viata sa. Isi face prieteni cu usurinta dar adevaratii sai prieteni sunt putini si pentru totdeauna. Imparte oamenii in trei: prieteni intimi (adevaratii prieteni), prietenii-amici si restul lumii (cunostinte). Numai primii ajung sa-l cunoasca in profunzime si sa-i stie unele dintre cele mai intime aspecte ale existentei sale. Acestia sunt cei care nu-l judeca, cei care-l iubesc asa cum este, sprijinindu-l de cate ori are nevoie si, mai ales, sunt cei care nu-i lezeaza libertatea de actiune sau de manifestare.
    Ceilalti prieteni sunt numeroasele persoane din viata lui pe care le cucereste cu veselia, bunavointa si altruismul sau. Ajuta oricand sacrificandu-si propriile interese si nu asteapta nimic in schimb, pentru ca se implineste pe sine tocmai prin aceasta renuntare de sine. Dar cel ajutat poate fi vecinul de bloc, nepotul gazdei la care sta sau colegul de serviciu. Asadar, nu este vorba aici despre o prietenie intima, dar mai degraba este acel spirit umanitar care-l face pe Varsator sa sufere in fata durerii lumii, in fata dezastrelor si a celor napastuiti. Si tocmai pentru ca exista persoane care nu-i partasesc nici mila fata de cei aflati in nevoie, nici preocuparile sale intelectuale, nici viziunea asupra vietii, si-a creat cea de-a treia categorie, simplele cunostinte. Cu acestea incearca sa pastreze o relatie cat de cat civilizata, dar este complet indiferent fata de soarta lor.
    Trebuie spus ca mitul Varsatorului care renunta la iubire in favoarea prieteniei, considerata mai importanta, este un fals. Oricat ii este de drag un prieten, persoana iubita nu va fi pusa niciodata pe planul II. Desi zapacit, cu capu-n nori adesea, naiv si copilaros, Varsatorul este constient ca prietenii lui au propria lor viata si deci si el trebuie sa si-o protejeze pe a lui.
    Defecte: Varsatorul tanar si neexperimentat este adesea posesiv cu prietenii si face crize cand in viata acestora apare un iubit/iubita care-i rapeste din timpul acordat lui inainte. Este incapatanat si subiectiv, fiindu-i foarte greu sa accepte ca exista mai multe adevaruri. Si mai greu ii este sa priceapa cand greseste. Face gafe, vorbind fara sa gandeasca si uneori isi raneste prietenii foarte tare pentru ca nici nu-i trece prin cap sa fie diplomat, crezand ca-si poate permite orice in numele prieteniei.
(va urma)

Popular Posts